BirdLife Suomi kutsuu kaikki osallistumaan jokatalviseen Pihabongaus-tapahtumaan tulevana viikonloppuna 27.–28.1. Suomen suurimmassa luontotapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla.
Jo 19. kertaa järjestettävä Pihabongaus on kansalaistiedettä parhaimmillaan. Se tuottaa arvokasta lintutietoa koko Suomesta, ja tapahtumaan osallistuminen on helppoa ja mukavaa.
”Pihabongaus on antanut valtavan määrän tietoa Suomen talvilinnustosta ja sen muutoksista. Aineisto osoittaa muun muassa viherpeipon ja hömötiaisen nopean vähentymisen sekä harmaapäätikan ja mustarastaan runsastumisen kahden vuosikymmenen aikana”, kertoo BirdLifen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.
Pihabongauksen avulla saadaan tarkka kuva talven lintutilanteesta ja sitä voidaan verrata aikaisimpiin vuosiin. Tällä kertaa on erityisen mielenkiintoista nähdä, miten linnut ovat selvinneet ankarasta alkutalvesta. Viimeaikaisten havaintojen perusteella esimerkiksi urpiaisia odotetaan näkyvän ruokintapaikoilla tavallista enemmän.
Kuka tahansa voi osallistua Pihabongaukseen, eikä kyseessä ole kilpailu. Sillä ei ole merkitystä, kuinka paljon lintuja havaitsee, vaan jokainen havainto on arvokas. Tapahtuman tarkoituksena on myös kannustaa ihmisiä tarkkailemaan kotipihan lintuja ja lähiluontoa. Koululuokat ovat voineet osallistua Pihabongaukseen jo maanantaista lähtien.
Viime talvena Pihabongaukseen osallistui yli 24 000 ihmistä yli 16 000 paikalla, ja havaintoja ilmoitettiin yhteensä noin 600 000 lintuyksilöstä.
Pihabongauksen tuloksia seurataan viikonloppuna tapahtuman verkkosivulla www.pihabongaus.fi.
PIHABONGAUKSEN OSALLISTUMISOHJEET
Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.
- Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 27. tai sunnuntaina 28. tammikuuta.
- Tunnista havaitsemasi lintulajit.
- Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
- Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 2.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi
- Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.
Jos kotipihan linnut eivät ole vielä tuttuja, löydät tavallisimmat talvilintumme esittelevän videon sekä kuvia ja lyhyet lajiesittelyt osoitteesta www.pihabongaus.fi.
Osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 29.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.
Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: grönfink (viherpeippo), talltita (hömötiainen), gråspett (harmaapäätikka), koltrast (mustarastas), gråsiska (urpiainen)
VALOKUVIA JA ARTIKKELEITA vapaasti julkaistavaksi Pihabongauksesta uutisoitaessa
LISÄTIETOJA
- Pihabongaus-verkkosivut
- På svenska (Gårdsplanskrysset)
- Pihabongaus kouluissa 22.–26.1.
- Lintujen talviruokinta
tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry
BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö sekä maamme 30 lintuyhdistyksen ja 27 000 jäsenen ja tukijan keskusjärjestö.