Oulunseudun kerääntymisalueella ennätysmäärä hanhia

Metsähanhia. Kuva: Ville Suorsa

PPLY:n kevään neljäs hanhilaskenta tehtiin onnistuneesti lauantaina 29.4.2017. Laskentaan osallistuivat Esa Aalto, Ari-Pekka Auvinen, Lauri Havu, Tuomas Herva, Esa Hohtola, Veli-Pekka Honkanen, Mika & Pauli Jokikokko, Pekka Majuri, Arto Niemi, Jorma Pessa, Teemu Saarenpää, Jorma Siira ja Heli Suurkuukka, Lämpimät kiitokset laskentaan osallistuneille aktiiveille!

Hanhia havaittiin koko laskentahistorian suurin määrä, vähintään 16561 yksilöä. Tulos on tässä vaiheessa alustava ja edustaa lähinnä vähimmäismäärää. Enimmäismäärä saattaa olla lähes 2000 yksilöä korkeampi ja tämä koskee muutolle lähteneitä ja yöpymisalueille jääneitä tai siirtyneitä taigametsähanhia Liminganlahdella ja Siikajoen Säärenperässä.

Taigametsähanhia havaittiin lähes 13400 yksilöä, kun määrään otetaan mukaan lajilleen määrittämättömät Anser-hanhet (n. 500 yksilöä) lajilleen määritettyjen mukaisissa suhteissa. Määrä on ylivoimaisesti korkein koskaan Oulun seudun kerääntymisalueelta laskettu. Suuri hanhimäärä selittyy osin pitkään jatkuneella kylmällä pohjoisvirtauksella, joka on pysäyttänyt hanhet Oulun seudun kerääntymisalueelle – tulomuuttoa on ollut, mutta lähtömuutto on ollut todennäköisesti vähäistä. Hanhikantojen kasvu selittänee osan korkeasta määrästä, ainakin lyhytnokkahanhen kohdalla mutta mahdollisesti myös taigametsähanhen kohdalla.

Lyhytnokkahanhia havaittiin lähes 2300 yksilöä, mikä on niin ikään laskentahistorian korkein. Viime keväänä havaittiin kuitenkin hieman enemmän lyhytnokkahanhia vastaavan ajankohdan laskennoissa, jotka eivät olleet yhtä kattavat kuin nyt.

Siikajoella ja Lumijoella havaittiin vähäinen määrä tundrametsähanhia taigametsähanhien joukossa. Alalajilleen määritettyjen metsähanhien määrä oli kokonaisuudessaan korkea ja sen ansiosta voidaan sanoa, että Oulun seudun kerääntymisalueella levähtävät metsähanhet ovat edelleen lähes kaikki taigametsähanhia.

Metsähanhia lähti muutolle koilliseen suuri määrä ja mahdollisesti myös itään suoraan Liminganlahden yöpymispaikoilta varhain lauantaiaamuna. Muutolle lähteneitä oli vähintään 2000 ehkä 3000 yksilöä, mikä selittää Tyrnävällä levähtävien metsähanhien määrän huomattavan pienenemisen perjantaista lauantaihin. Vuorokaudessa tapahtunut muutos oli tätä suuruusluokkaa.

Metsähanhien määrä tulee todennäköisesti pienenemään siinä vaiheessa, kun ilmavirtaukset kääntyvät eteläisiksi. Lyhytnokkahanhien määrä tullee vielä kasvamaan, ellei lähtömuutto ole merkittävää.

Hanhien lisäksi laskenta kattoi joutsenet ja kurjen. Laulujoutsenia havaittiin 1900 levähtävää ja kurkia lähes 4300. Laulujoutsenmäärä oli pienentynyt selvästi viikon takaisesta, mutta kurkimäärä oli pysynyt lähes täsmälleen samana. Laulujoutsenten joukossa havaittiin kaksi pikkujoutsenta ja 16 kyhmyjoutsenta.

Seuraava laskenta on 6.5., johon toivotaan edelleen runsasta osallistumista!

Terveisin,
   Jorma Pessa, PPLY:n hanhilaskentavastaava

Posted in Harrastus, Havainnot, Suojelu ja tutkimus, Uutiset and tagged , , , , .