Maailman lintujen suomenkielinen nimistö päivitettiin

Mediatiedote 31.1.2018 (BirdLife Suomi)

BirdLife Suomen päivittämä lista maailman lintulajien suomenkielisistä nimistä on julkaistu tänään BirdLife Suomen verkkosivuilla. Uudessa nimistössä on 236 heimon, 2 340 suvun ja 10 142 lajin nimet. Verrattuna edelliseen, kaksitoista vuotta sitten julkaistuun nimistöön uusia tai muutettuja nimiä on 1 363, joista 1 026 on lajinimiä.

Päivitys tehtiin, koska tiedot lintujen sukulaisuussuhteista tarkentuvat ja muuttuvat koko ajan. Vanhasta nimistöstä katosi useita lajeja, joita tulkitaan nykyisin alalajeiksi, ja nykyiseen nimistöön tuli noin 500 uutta lajia, joista useimpia oli ennen pidetty alalajeina. Vanhoihin suomenkielisiin nimiin tehtiin noin 600 muutosta. Lisäksi tieteellisen nimen kirjoitusasu muuttui yli 1 500 lajilla.

“Nimistön päivittäminen on ollut erittäin suuri, mutta palkitseva työ, jossa oppii valtavasti lisää maailman linnuista”, kertoo BirdLife Suomen nimistötoimikunnan puheenjohtaja Harri Högmander.

Pääosa muutoksista koskee lintuja, joita ei ole tavattu Suomessa. Uusi luettelo sisältää vain kolme Suomessa havaittua lajia, joita ei ole edellisessä luettelossa. Nämä ovat pikkukanadanhanhi, amerikanmustalintu ja sepeltasku.

Uuden nimistön tieteelliset ja englanninkieliset nimet ja lajien järjestys perustuvat teoksen ”The Howard and Moore Complete Checklist of the Birds of the World” neljänteen painokseen, jonka ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2013 ja toinen osa vuonna 2014. Länsipalearktisen alueen osalta luetteloon on lisätty seitsemän lajia Euroopan rariteettikomiteoiden yhteistyöelimen (AERC) taksonomisen komitean suosituksiin perustuen. Suomessa näistä lajeista on havaittu kyhmypilkkasiipi ja amerikantavi.

Ensimmäisen luettelon maailman lintujen suomenkielisistä nimistä teki Suomen Lintutieteellisen Yhdistyksen (SLY) nimistötoimikunta vuonna 1992. Luettelo sisälsi nimet 183 heimolle, 1 138 suvulle ja 9 300 lajille. SLY päivitti nimistön vuonna 1999. SLY:n lopetettua toimintansa nimistötyö siirtyi BirdLife Suomen asettamalle toimikunnalle, joka tarkasti ja täydensi nimet kolmanteen luetteloon vuonna 2006.

BirdLife Suomen kuusihenkinen nimistötoimikunta toimii täysin vapaaehtoispohjalla.

LISÄTIETOJA

Maailman lintujen suomenkieliset nimet  (sisältää kätevän nimistöhaun!)

Posted in Uutiset.