Mediatiedote 10.9.2019
Jalohaikaroita kiertelee nyt järvillä ja merenlahdilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Havaintoja on tehty etelästä Oulu–Joensuu-linjalle saakka. Viimeisen kuukauden aikana havaintoja on kirjattu yli tuhat, joskin monet havainnot koskevat samoja lintuja.
Suomessa on tällä hetkellä satoja jalohaikaroita. Useassa paikassa on havaittu yli kymmenen linnun parvia, muutamin paikoin jopa yli 20 yksilön kerääntymiä. Elokuun alussa Kotkassa ja Haminassa nähtiin peräti 45 jalohaikaran parvi. Vielä muutama vuosi sitten havaittiin lähinnä yksittäisiä lintuja.
Kokonaan valkoinen ja lähes kurjen kokoinen jalohaikara on helppo tuntea, eikä sitä juuri voi sekoittaa mihinkään muuhun lajiin. Samankokoinen harmaahaikara on pääosin harmaa ja selvästi tummempi.
Jalohaikara on Suomessa suhteellisen uusi tulokas. Se havaittiin ensimmäisen kerran vappuna 1966 Helsingissä. 1980-luvun loppuun mennessä havaintoja oli kertynyt noin 40, ja vasta 1990-luvun alkupuolelta lähtien lajia on havaittu vuosittain. Vuonna 2010 havaintoja kirjattiin 44 ja viime vuonna jo yli 1 500. Tänä vuonna havaintoja on jo tähän mennessä ilmoitettu yli 1 900.
Viime vuosikymmeninä jalohaikara on levittäytynyt voimakkaasti pohjoiseen ja länteen. Baltian maiden ensimmäiset pesinnät todettiin Liettuassa vuonna 2000, Latviassa 2005 ja Virossa 2008. Ruotsissa ensimmäinen pesintä varmistui vuonna 2012 ja Suomessa viime vuonna. Porvoossa harmaahaikarayhdyskunnan suojissa pesinyt pari sai neljä poikasta. Tältä vuodelta ei ole tiedossa jalohaikaran pesintöjä.
Jalohaikara on karaistunut laji, ja se on satunnaisesti talvehtinutkin Suomessa. Näitä komeita haikaroita voi nähdä vielä pitkälle syksyyn.
Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: ägretthäger (jalohaikara), trana (kurki), gråhäger (harmaahaikara)
VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Pertti Rasp) mainittava
KARTTAKUVA viimeisen kuukauden aikana havaituista jalohaikaroista
LISÄTIETOJA
tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry
Alkuperäinen tiedote on luettavissa myös osoitteessa https://www.birdlife.fi/tiedote-20190910/