Oulun seudun levähdysalueelle pääsosin Liminkaan ja Tyrnävälle on nyt parkkeerannut ennätysmäärät hanhia. Esimerkiksi pelkästään eilen Tiiraan ilmoitettiin yli 34 000 hanhea PPLY:n alueelta. Osa niistä paikallisia, osa muuttavia ja päällekkäisyyttäkin havainnoissa on jonkin verran. Ennätykset paukkuvat monen lajin osalta.
Ilmeisestikin levähdys- ja tankkausalueella on jonkin sortin positiivinen kerääntymiskierre. Muuttavat hanhet hoksaavat, että paikalla on kavereita. Pitääpä laskeutua ja käydä rupattelemassa. Varmaan turvallista pysähtyä, kun muut ovat jo aiemmin pysähtyneet. Ja ruokaa lienee tarjolla.
Suurimmat massat pääsee näkemään Virkkulan lintutornista. Hanhet, joutsenet ja kurjet tulevat yöpymään Liminganlahdelle. Aamun sarastaessa ne suuntaavat ruokailemaan Limingan ja Tyrnävän peltoalueille. Tässäpä retkivinkki: suuntaa Virkkulan tornille aamuseitsemäksi. Lähtönäytelmä on pääosin ohi yhdeksään mennessä. Siitä kerkiää vielä töihinkin, kun vähän selittelee esihenkilölle. Illalla tietenkin sama näytelmä toisin päin.
Metsä- ja lyhytnokkahanhella on voimakas kasvutrendi syksyn levähtäjissä. Kesällä runsaslukuiset paikalliset merihanhet ovat jo lähteneet etelään. Valkoposkihanhet ovat tänä syksynä muuttaneet osin poikkeuksellisen lännestä. Hanhimassoista löytyy jonkin verran myös tundra- ja sepelhanhia. Tänä syksynä on nähty syksyiset kiljuhanhet ensimmäistä kertaa 50 vuoteen.
Metsähanhien määrän kasvua selittänee suurelta osin lajin rauhoitus vuodesta 2014 alkaen. Jo viime syksynä 27.9. Liminganlahdelta laskettiin 6120 metsuria. Nyt niitä on siellä 17000 ja määrä vielä mahdollisesti kasvaa. Syksyllä 2018 metsureita oli enimmillään 3300 ja 2017 1600. Ennen vuotta 2014 syksyisin alueella levähtäviä hanhia ei yksinkertaisesti ollut. Ei niitä ainakaan laskettu.
Lyhytnokkahanhien muuttajien määrän kasvu on ollut keväisin käytännössä ekspotentiaalista 2000-luvulla. Kasvu näyttää jatkuvan myös syksyn puolelle. Nyt levähtäjiä on laskettu Virkkulan aamulennolta enimmillään 880. Viime syksynä enimmälläänkin vain kymmenesosa tästä, 79. Sata saatiin kuitenkin rikki kerran sekä vuonna 2015 (129) että 2016 (150).
Valkoposkihanhia on aiemmin ollut enimmillään 4000. Nyt yli 7000 ja määrä luultavasti kasvaa. Niiden normaali muuttoreitti on reilusti idempää. Kaakkois-Suomesta niitä on laskettu enimmillään yli 300000. Sopivat tuulet ja saderintamat tuovat muuttoa meillekin, mutta hieman maltillisempia määriä.