Mediatiedote 19.1.2023
Huomenna tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta BirdLife Suomen synnystä. Perustava kokous pidettiin Lammin biologisella asemalla 20.1.1973, ja järjestö sai nimekseen Lintutieteellisten Yhdistysten Liitto (LYL). Perustajajäseniä olivat Suomen Lintutieteellinen Yhdistys sekä viisi paikallista lintuyhdistystä (Porin Lintutieteellinen Yhdistys, Porvoonseudun lintuyhdistys, Suomenselän lintumiehet, Tampereen Lintutieteellinen Yhdistys ja Turun Lintutieteellinen Yhdistys).
Kattojärjestö perustettiin, koska oli tarve luoda valtakunnallinen lintuhavaintojen keruujärjestelmä ja saada yhdysside tutkijoiden ja lintuharrastajien välille. Sääntöjen mukaan tarkoitus oli edistää lintuharrastusta ja -tutkimusta sekä luonnonsuojelua sekä harrastaa julkaisutoimintaa.
Vuonna 1992 LYL liittyi kansainvälisen luonnonsuojelujärjestön, ICBP:n (International Council for Bird Preservation), jäseneksi. ICBP on vuonna 1922 perustettu, maailman ensimmäinen kansainvälinen luonnonsuojelujärjestö. Vuonna 1993 se uudistui ja otti nimekseen BirdLife International. Kaksi vuotta myöhemmin LYL vaihtoi nimensä BirdLife Suomeksi.
Kuuden jäsenyhdistyksen ja 1 500 jäsenen järjestöstä BirdLife Suomi on kasvanut 30 jäsenyhdistyksen ja 27 000 jäsenen ja tukijan keskusjärjestöksi. Se kerää tietoa Suomen linnuston tilasta, jakaa tietoa linnuista ja lintuharrastuksesta, järjestää valtakunnallisia tapahtumia ja edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ja kestävää kehitystä.
BirdLife Suomen juhlavuotta vietetään monin tavoin. Jäsenyhdistykset järjestävät pitkin vuotta opastettuja retkiä, lintuiltoja, kursseja talkoita ja muita lintutapahtumia eri puolilla maata. Juhlavuoden kunniasi on myös käynnistetty kuvakeräys, jolla haetaan kuvia lintuharrastuksesta vuonna 2023.
LISÄTIETOJA
toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa, p. 010 406 6207, aki.arkiomaa(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry