BirdLife: ei ilotulituksia vesilintujen talvehtimispaikoille

Talvehtivat sorsat ja joutsenet © Christa Granroth

Mediatiedote 27.12.2024

Tutkimusten mukaan uudenvuoden ilotulitukset häiritsevät talvehtivia vesilintuja. Ilotulitteita ei niiden aiheuttaman häiriön vuoksi pidä ampua vesilintujen suosimien paikkojen lähellä, painottaa BirdLife Suomi.

Ilotulitusten vaikutuksia vesilintuihin, kuten hanhiin ja sorsiin, on selvitetty useissa tutkimuksissa. Ilotulitukset pelottavat lintuja lentoon, mikä lisää niiden energiankulutusta ja ajaa niitä alueille, joilta ravinnon löytäminen voi olla vaikeampaa. Paniikinomainen lentoonlähtö pimeällä altistaa linnut myös törmäyksille.

”Suomessa olosuhteet ovat talvehtiville linnuille erityisen kovat, minkä vuoksi häiriöiden vaikutukset lintujen selviytymiselle ovat suuremmat”, kertoo suojeluasiantuntija Aapo Salmela BirdLife Suomesta.

Helsingissä seurattiin talvella 2023–2024 talvehtivia sinisorsia ja muita vesilintuja kahdessa eri kohteessa, Töölönlahdella ja Viikissä. Tulokset olivat selviä: Töölönlahdella talvehtivien vesilintujen määrä väheni selvästi uudenvuoden ilotulitusten seurauksena, eivätkä määrät palautuneet myöhemmin talvella. Vertailukohteena seuratussa Viikissä, missä raketteja ammuttiin selvästi vähemmän, vastaavaa häiriövaikutusta ei havaittu.

”Tarkastelu osoittaa, että ilotulitukset pitää siirtää pois vesilintujen suosimien talvehtimiskohteiden läheltä selvän häiriövaikutuksen takia”, jatkaa Salmela.

Ilotulitukset häiritsevät vesilintujen lisäksi myös monia muita eläimiä, kuten koiria ja jopa pöntöissä yöpyviä tiaisia. Yöaikaista häiriötä on monien lajien osalta vaikea tutkia, joten häirintävaikutus voi hyvin ulottua myös moniin sellaisiin lajeihin, joilla sitä ei vielä ole tunnistettu. Eläinsuojelullisesta näkökulmasta olisikin syytä korvata ilotulitukset muilla, vähemmän häiriöitä eläimille aiheuttavilla juhlimisvaihtoehdoilla.

 

VALOKUVA Helsingissä talvehtivista sinisorsista ja kyhmyjoutsenista vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Christa Granroth) mainittava

 

LISÄTIETOJA

suojeluasiantuntija Aapo Salmela, p. 010 406 6208, aapo.salmela(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Posted in Birdlife, Uutiset.