Valtakunnallinen atlastiedote 9 6.6.2024

Myöhäisimmätkin muuttolintumme ovat saapuneet. Tallenna alkukesän laajasta lajikirjosta havaintosi atlakseen. Vesilinnuilla on poikasia (pesimävarmuusindeksi 73), ja rastasemot kantavat ruokaa (indeksi 74). Muista ilmoittaa myös lauluhavainnot reviireistään kuuluttavista linnuista (indeksi 2), mieluiten samalta paikalta kahdelta päivältä (indeksi 4). Näin laji on listattu atlasruudulle, vaikka lajin pesintä ei varmistuisi. Huomaathan kuitenkin, että käpylintujen ja kottaraisten parvet viittaavat siihen, että pesintä on näillä lajeilla jo ohi (indeksi 1).

Tuoreessa lintuatlaksen mediatiedotteessa muistutettiin, että yleistenkin lajien, kuten variksen ja leppälinnun, atlaskartoilla on vielä aukkoja. Mediatiedote löytyy täältä: https://www.birdlife.fi/tiedote-20240530/. Ilmoita yleisistä lajeista havaintoja erityisesti atlasviikoilla 10.–23.6., jolloin samassa puuhassa ovat muutkin. Viime vuonna atlasviikkojen tehostettu havaintojenkeruu onnistui mainiosti. Osallistu samalla valtakunnalliseen atlaskisaan. Lisätietoa atlasviikoista ja -kisasta: https://www.birdlife.fi/atlasviikot2024/.

Muista myös 100 lintulajia -haasteen atlassarja: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/100-lintulajia-haasteen-atlassarja/.

Kannattaa lähteä atlasretkelle, vastaan voi tulla yllätyksiä! Helsingin Sanomien haastattelussa Karkkilan atlasretkellä löytyi laulava tulipäähippiäinen: https://www.hs.fi/alueet/art-2000010431193.html.

Katvealueet haltuun

Vuoden tuottoisin atlasaika on lyhyt, ja Suomi on iso maa. Atlasruudun selvitys tyydyttävälle tasolle on kertakäynnillä haastavaa. Heikosti tutkittuja alueita riittää etenkin idässä ja pohjoisessa (https://tulokset.lintuatlas.fi/grid). Lintuatlaksen katvealueiden kartoitus onkin syytä ottaa tosissaan. Pystyisitkö käymään retkellä yhdistyksesi heikosti selvitetyllä alueella? Entä Lapissa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa tai Ahvenanmaalla? Kaikki retket ja havainnot vievät atlasta eteenpäin. Kiitos harrastajille tähänastisista ponnistuksista!

Linja- ja pistelaskennat meneillään

Linjalaskentakausi alkoi etelässä 1.6. ja pohjoisessa se alkaa 10.6. Laske linja, jota ei ole atlaskaudella laskettu (https://lintuatlas.fi/alueet/). Pistelaskentakausi jatkuu Etelä-Suomessa 20.6. asti sekä Pohjois-Suomessa 30.6. ja tunturissa 5.7. asti. Laskennat hyödyttävät linnustonseurannan lisäksi atlasta. Tarkemmin:

https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/linjalaskenta/

https://tietopankki.luomus.fi/linnustonseurannat/lintulaskennat-ja-seurannat/pistelaskenta/

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

Posted in Atlas-tiedotteet, Uutiset.