Atlastiedote 5.7.2022

Varpuslinnut laulavat vielä hetken, mutta lintuatlashavaintojen painopiste on siirtynyt varoitteleviin ja poikasia ruokkiviin emoihin. Pesintöjä varmistuu nyt poikueista lähes kaikilla lajeilla, mutta muun muassa vesilinnuilla ja hyönteissyöjillä ne ovat helpoin tapa saada varmistettua pesintä. Tarkkaile linnun nokkaa – ruokaa poikasille kuljettava emo viittaa varmaan pesintään (pesimävarmuusindeksi 74). Jotkin lajit tekevät toisen tai kolmannenkin pesyeen tai sitten uusintapesän. Pesinnän voi varmistaa niistäkin. Aikaisten pesijöiden (esimerkiksi kottarainen) pesimäkausi on tältä vuodelta ohi. Samoin kahlaajien syysmuutto on jo täydessä käynnissä ja muuttaviksi tulkituille yksilöille sopii vain pesimävarmuusindeksi 1.

Heinäkuun atlasretkiä

Suomen neljäs lintuatlas etenee hienosti keskellä parasta maastoaikaa! Havaintoja on kertynyt tasaiseen tahtiin ja ”nollaruutujen” määrä on vähentynyt vauhdilla. Retkeilykautta ja atlashavaintojen keräämistä kannattaa jatkaa myös heinäkuussa, jolloin monien lajien pesinnät ovat helposti varmistettavissa. Lapin atlaskauden keskeinen aika on juuri nyt käsillä ja Lapin retkeilijöiden kannattaa ilmoittaa kaikki lintuhavaintonsa atlakseen. Eteläisestä Suomestakin löytyy vielä ”nollaruutuja” ja lintuharrastajien kannattaa kesälomalla retkeillä lomapaikkansa lähiseuduilla etenkin alla olevasta tulospalvelulinkistä selviävillä huonosti tutkituilla ruuduilla.

Atlaskoordinaattoreiden terveiset

Atlaksen tulospalvelussa on helppo seurata vaikka oman kesämökin atlasruudun tilannetta ja tarkistaa, puuttuuko joku helposti löydettävä laji vielä ruudun lajilistalta. Sieltä voi katsella myös nykyhetken tuloksia lajikohtaisesti ja ruutujen tilannetta valtakunnallisesti, yhdistyskohtaisesti ja tietenkin yksittäisen ruudun tilannetta.

https://tulokset.lintuatlas.fi/

Kanalinnuista saadaan tietoa atlakseen Luonnonvarakeskuksen kesän riistakolmiolaskennoista (www.riistakolmiot.fi). Tiedot tulevat atlaksen käyttöön kuitenkin takautuvasti myöhempinä atlasvuosina.

Mobiilivihkon Lintuatlaslomakkeen iOS-versiota on usein toivottu. Sen kehitys on viivästynyt teknisten seikkojen vuoksi, mutta asia on vireillä.

Mihin eri lajien osalta kannattaa kiinnittää huomiota atlashavainnoinnissa? Julkaisimme lajikohtaisen atlasohjeen, josta voi tarkistaa vinkkejä. Ohje löytyy täältä:

https://lintuatlas.fi/wp-content/uploads/2022/07/Lintuatlas_Lajikohtaiset-ohjeet_v20220701.pdf

Valtakunnalliset lintuatlaskoordinaattorit Heidi ja Aapo lomailevat heinäkuussa ja palaavat atlasasioiden pariin elokuun alussa. Atlakseen liittyvissä kysymyksissä kannattaa tutkia atlaksen nettisivuja tai olla tarvittaessa yhteydessä oman jäsenyhdistyksen atlasvastaavaan. Alueelliset atlasvastaavat löytyvät täältä

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/yhdistysten-atlasvastaavat/

***************************************************

Havaintosi ovat tärkeitä. Lintuatlaksessa selvitetään kaikkien lintulajiemme pesimäaikainen levinneisyys ja pesinnän varmuus Suomessa 10 x 10 kilometrin atlasruuduissa. Neljäs lintuatlas toteutetaan vuosina 2022–2025. Atlas perustuu vapaaehtoisten lintuharrastajien havaintoihin – siksi havaintojesi ilmoittaminen on olennaisen tärkeää! Lisätietoa lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla

https://lintuatlas.fi/

https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Posted in Atlas-tiedotteet, Uutiset.