Valtakunnallinen atlastiedote 3 7.3.2024

Kevät edistyy hiljalleen. Käpylinnut aloittavat pesinnän, ja pöllöjen huutelu on alkanut. Tiaiset ja viherpeippo laulavat, varpuset varaavat pesäkoloja ja tikat rummuttavat Etelä-Suomessa. Varhain pesimäkauden aloittavista lajeista voi jo ilmoittaa atlashavaintoja. Samalla kannattaa muistaa, että pesimäaika on monella lajilla vasta edessäpäin. Ruokintapaikkojen keltasirkut ja etelässä talvehtivat urpiaiset voivat myös laulaa. Molemmat siirtyvät myöhemmin muualle, joten talvehtijoita ei kannata tulkita reviirilinnuiksi.

 

Atlaspassiivista atlasaktiiviksi

Lintuatlaksen kolmas kesä häämöttää. Oletko ajatellut, että joku muu hoitaa atlaksen? Atlastiedot tulevat harrastajilta, ja Suomi on iso maa – sinunkin havaintojasi tarvitaan. Tutki atlaskarttaa: keltaiset ja oranssit ruudut pitäisi saada vihreiksi. Suurin tarve on Lapissa ja itärajalla (Pohjois-Karjala, Kainuu), mutta puutteita on muuallakin. Suunnittele käynti katvealueella ja ilmoita kaikista havaitsemistasi lajeista tieto atlakseen – mieluiten samalta paikalta kahdelta päivältä. Tutustu muiden atlasvinkkeihin.

Yhdenkin harrastajan havainnoilla on merkitystä atlastilanteen kohentamisessa. Tämä on tullut ilmi esimerkeistä ympäri Suomen. Asian valjetessa harrastajaa on voinut harmittaa, ettei ole kirjannut muistiin enemmän havaintoja. Yleisiäkin lajeja puuttuu atlasruuduilta etelää myöten. Vielä ehtii! Haasta mukaan muita, kerro atlaksesta somessa ja kysy tutuilta heidän mökkinsä lintuhavainnoista. Pyydä kavereiden kesäreissuilta videoita, määritä niistä laulavat linnut ja ilmoita atlakseen.

Osallistu linjalaskentaan tai pistelaskentaan. Valitse atlaksen heikosti tutkitulta alueelta vakiolinja, jota ei ole laskettu atlaskaudella.

 

Lähde Lapin atlasretkelle

Luomus järjestää BirdLifen kanssa Lapin atlasretken 24.6.–7.7.2024. Kyseessä on porukalla tehtävä maastotyöreissu heikosti tutkituille alueille Itä- ja Länsi-Lapissa. Jos olet miettinyt atlastelua Lapissa, mutta et yksin rohkene lähteä, nyt on mahdollisuutesi! Tutustu ja ilmoittaudu 25.3. mennessä.

 

Uutuudet: 100 lintulajin atlassarja sekä ruutuvertailut

Suosittuun 100 lintulajia -haasteeseen lisättiin atlassarja. Havaituksi lasketaan lajit, joille kirjaat pesimävarmuusindeksin 2–8 ja tallennat havainnon lintuatlakseen. Montako pesivää lajia löydät tänä vuonna? Osallistu haasteeseen ja ota selvää.

Mikko Heikkisen atlassivulla on uutuutena ruutuvertailu. Valitse lintuyhdistys ja vertaa atlasruutujen tilannetta 4. atlaksen ja 3. atlaksen välillä. Heikkisen sivu löytyy lintuatlas.fi-sivun linkeistä.

 

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

Posted in Atlas-tiedotteet, Uutiset.