Kesä on loppupuolella, mutta vielä voi saada atlashavaintoja myöhään, pitkään tai moneen kertaan pesivistä lajeista. Kerjääviä poikueita voi olla vaikkapa mustarastaalla, harmaasiepolla tai joillakin petolinnuilla. Useimmilla lajeilla pesimäkausi on kuitenkin ohi. Itsenäistyneistä nuorista linnuista ja syysmuuttajista ei kirjata atlashavaintoja.
Tarkista, ilmoititko kesältä kaikki atlashavaintosi ja onko pesimävarmuusindeksejäsi tarpeen päivittää. Jos joku muu on ilmoittanut lajista havainnon samalta paikalta aiemmalta päivältä, voit kirjata omaan havaintoosi indeksin 4 tai 5. Atlasruutujen puutelistoista on apua tarkistuksessa. Huomioithan, että salatut tai karkeistetut havainnot eivät välttämättä näy ruudun puutelistalla.
Kiitos lintuatlaksen edistämisestä!
Kesän aikana atlaksen parissa on ahkeroitu. Maan eteläpuoliskossa 75 % atlasruuduista on nyt tavoitteessa eli vähintään tyydyttävästi selvitetty, kun 10.6. lukema oli 60 %. Neljässä lintuyhdistyksessä kaikki ja seitsemässä lähes kaikki atlasruudut ovat tavoitteessa. Ilman havaintoja olevien nollaruutujen määrä on koko maassa huvennut (88 > 50), samoin vain satunnaishavaintoja sisältävien ruutujen määrä (779 > 460). Yhdistyksissä on järjestetty atlasretkiä katvealueille ja asukkailta kyselemällä on saatu lisää havaintoja atlakseen. Monen lajin atlaskartasta on tilkitty aukkoja. Lämpimät kiitokset kaikille atlakseen panostaneille!
Katseet eteenpäin
Atlaksessa on kuitenkin vielä tekemistä etenkin Lapissa, minkä muuta maata höllemmästä atlastavoitteesta on tietoa täällä: https://tulokset.lintuatlas.
Kannattaakin jo miettiä, olisiko mahdollista tehdä oma tai yhdistyksen atlasretki Lappiin ensi kesänä, joka on atlaksen viimeinen maastokausi. Lapissa on heikosti tutkittuja atlasruutuja jopa pääteiden varsilla sekä erämaa-alueilla vaellustaitoisille. Katvealueita on vielä myös Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, maan keskiosissa ja saaristossa. Viedään atlas yhdessä tavoitteeseen!
Tilastoja
Atlaksen tulospalveluun lisättiin Havainnoijat-tilasto, josta näkee Luomuksen havaintopalveluihin tallennetut atlashavaintojen määrät: https://tulokset.lintuatlas.
Atlasviikkojen 10.–23.6. aikana ilmoitettiin noin 70 000 atlashavaintoa. Erityisesti kannustettiin ilmoittamaan tietoja yleisistä lajeista. Niin tapahtui, sillä monen tavallisen lajin atlaskartta koheni. Atlasviikkojen tuloksia puidaan sivulla: https://www.birdlife.fi/
Atlasviikkojen sivulla esitellään myös valtakunnallisen atlaskisan 17.–23.6. tulokset.
Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.
Lappi: https://tulokset.lintuatlas.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/
https://lintuatlas.fi/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/