Atlaksessa eletään nyt parasta sesonkia, kun melkein kaikkien lajien pesinnät ovat varmistettavissa. Maastossa näkee yleisesti poikasia ja kuulee kerjuuääniä. Nyt kannattaakin hyödyntää tilaisuus ja varmistaa mahdollisimman monen lajin pesintä! Varmojen pesintöjen lisäksi myös varoittelevien emojen (todennäköinen pesintä indeksillä 63) havaitseminen on nyt helppoa.
Eteläisessä Suomessa monella lajilla on meneillään jo toinen tai kolmas pesintäkierros ja pesinnän merkkejä voikin havaita pitkälle elokuulle asti. Muista kirjata havaintosi myös myöhäisistä pesinnöistä atlakseen.
Selvitetään ruudut tyydyttäviksi
Atlas etenee nyt vauhdilla, ja tyydyttävää selvitysastetta tarkoittavaa vihreää väriä ilmestyy atlaksen tulospalvelun kartalle päivittäin lisää. Osallistu sinäkin atlastalkoisiin ja käy nostamassa lähin välttävä tai satunnainen ruutu tyydyttäväksi! Tähän aikaan kesästä jo lyhyelläkin retkellä on mahdollisuus kohentaa ruudun tilannetta paljon, kun varmoja ja todennäköisiä pesintöjä havaitsee helposti. Ennen retkeä kannattaa tutkia atlasruudun puutelistaa, joka kertoo, mitä lajeja ruudulta todennäköisimmin puuttuu. Puutelistan saa näkyviin valitsemalla atlaksen tulospalvelusta ensin ruudun ja sitten valitsemalla alakulman valikosta kohdan ”puutelista”. Muista myös kätevä ”puutelista puhelimessa”-toiminto, joka paikantaa puhelimesi atlasruutuun ja kertoo puutteet:
https://havistin.biomi.org/atlas/gps
Selvitysasteita kannattaa seurailla myös kesäloman matkoilla. Löytyykö sukulaisen kesämökin vierestä välttävä ruutu? Tee lyhyt aamuretki ja nosta se tyydyttäväksi! Erityisesti havaintoja kaivataan Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja Lapista.
Varo syysmuuttajia
Varhaisten pesijöiden, kuten kottaraisten ja käpylintujen pesinnät ovat tältä vuodelta jo pääsääntöisesti ohi. Ylilentävä käpylintuparvi ei siis enää kerro pesinnästä ruudulla, vaan sille sopii pesimävarmuusindeksi 1 (epätodennäköinen pesintä). Myös monien kahlaajien muutto on jo vauhdissa, ja muutolla pysähtyville yksilöille ei tule merkitä muita pesimävarmuusindeksejä kuin 1.
Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/