Muutoksia Suomen lintujen lajiluetteloon

RK:n tiedote 27.12.2011

Yksi BirdLife Suomen rariteettikomitean (RK) tehtävistä on ylläpitää Suomessa havaittujen lintulajien luetteloa. Kyseinen lajiluettelo noudattaa tällä hetkellä voimassa olevan päätöksen mukaisesti eurooppalaisten rariteettikomiteoiden järjestön (AERC) taksonomisen komitean (TAC) suosittelemaa taksonomiaa. TAC on aiemmin julkaissut Suomen lajiluetteloon vaikuttaneet raporttinsa joulukuussa 2003 ja elokuussa 2010. Nyt TAC on jälleen antanut uusia suosituksia, jotka RK on päättänyt ottaa Suomessa käyttöön saman tien. Uusi TAC:n raportti on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa www.aerc.eu/tac.html.

Uusien suositusten myötä Suomessa luonnonvaraisesti tavatuksi tulkittujen lintulajien luetteloon lisätään yksi uusi laji. Aiemmin lajilistalla ollut mustapäätasku jakautuu kahdeksi lajiksi: läntiset rubicola– ja hibernans-alalajien mustapäätaskut kuuluvat jatkossa lajiin Saxicola rubicola (”mustapäätasku”) ja itäiset alalajit armenicus, maurus, stejnegeri, variegatus sekä läntisellä palearktisella alueella tapaamattomat indicus ja przewalski lajiin Saxicola maurus (”idänpensastasku”). Tieteellinen nimi Saxicola torquatus säilyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa esiintyvän mustapäätaskulajin nimenä (lajin englanninkielinen nimi on African Stonechat). Muutoksen jälkeen Suomessa tavattujen lintulajien lukumäärä nousee yhdellä 466:een.

Saxicola rubicolaa (SAXOLA) on tavattu maassamme 72 yksilöä, ja RK tarkastaa edelleen sitä koskevat havainnot. Ensimmäisen kerran laji havaittiin 22.-26.3.1982 Turussa, jossa rengastettiin naaras rubicola/hibernans.

RK tarkasti kaikki mustapäätaskuhavainnot vuoden 1999 loppuun asti. Siihen mennessä Saxicola maurusta (SAXMAU) oli havaittu maassamme 184 yksilöä (ja sen jälkeen 49 yksilöä, eli yhteensä 233). Tämän lajin ensihavainto tehtiin 21.-22.5.1969 Oravaisissa ad koiraasta.

Lisäksi tunnetaan havainnot 92 yksilöstä lajilleen määrittämättömästä mustapäätaskusta, joista RK:n tarkastuksen aikaisia on 81. Näistä ensimmäinen havaittiin 30.4.1896 Maarianhaminassa.
Sekaannusten välttämiseksi pensastaskun Saxicola rubetra tieteellisen nimen lyhenne muuttuu muotoon SAXTRA.

BirdLife Suomen nimistötoimikunta ei ole vielä ehtinyt käsitellä uusien lintulajien suomenkielisiä nimiä, joten yllä esitetyt lajinimet rubicolalle (mustapäätasku) ja maurukselle (idänpensastasku) ovat keskustelun selkeyttämiseksi esitetyt väliaikaiset nimet.

Uudet suositukset sisältävät myös muutoksia lintujen tieteellisiin nimiin, joista alla luetellut seitsemän tapausta koskevat Suomen lajiluetteloa. Alla olevassa listassa entinen nimi on esitetty suluissa.

pyy Tetrastes bonasia TETBON (Bonasa bonasia)
preeriaviklo Tringa semipalmata TRISEM (Catoptrophorus semipalmatus)
paksunokkakerttunen Iduna aedon IDUAED (Acrocephalus aedon)
vaaleakultarinta Iduna pallida IDUPAL (Hippolais pallida)
pikkukultarinta Iduna caligata IDUCAL (Hippolais caligata)
aavikkokultarinta Iduna rama IDURAM (Hippolais rama)
punakottarainen Pastor roseus PASROS (Sturnus roseus)

 

Jyrki Normaja

Posted in ARK/RK-tiedotteet, Uutiset.