Sepelkyyhkyn metsästys alkaa – pesivät linnut turvattava lainsäädännöllä

Sepelkyyhky © Pertti Rasp

Mediatiedote 9.8.2024

Sepelkyyhkyn metsästyskausi alkaa 10.8. Metsästyskauden alkaessa sepelkyyhkyn pesimäkausi on kesken, minkä vuoksi metsästyssaaliiksi päätyy myös pesiviä emolintuja. BirdLife on jättänyt maa- ja metsätalousministeriölle aloitteen tämän epäkohdan korjaamiseksi.

 

BirdLife esittää, että metsästys rajoitetaan koskemaan nuoria lintuja 10.8.–9.9., minkä jälkeen voidaan metsästää kaikkia ikäluokkia. Metsästämällä alkukaudesta valikoiden vain samana vuonna syntyneitä nuoria lintuja voidaan varmuudella välttää pesivien lintujen ampuminen. Nuoret linnut on helppo tunnistaa valkoisen kaulalaikun puuttumisesta.

Metsästyskauden alkaessa sepelkyyhkyllä on haudottavia munia ja ruokittavia poikasia. Pesyeen hoito on molempien emojen vastuulla, ja jo toisen emon tappaminen voi aiheuttaa haudonnan epäonnistumisen tai poikasten nälkäkuoleman.

On esitetty, että pesivien lintujen ampumista voidaan välttää ampumalla vain parvissa olevia yksilöitä. Parvien mukana liikkuu kuitenkin myös pesiviä lintuja.

Sepelkyyhky on viime vuosikymmeninä runsastunut ja nykypäivän menestyjä. Lajin runsastumisen myötä myös sen metsästyssaaliit ovat jatkuvasti voimakkaasti kasvaneet. Vaikka sepelkyyhky vaikuttaa kestävän hyvin nykyisen metsästysverotuksen, ei pesimärauhan turvaamisesta voida sivuuttaa. Osa metsästäjistä kohdistaa jo nyt alkukauden pyynnin vain istuviin nuoriin lintuihin. Sepelkyyhkyn metsästyksen kestävyyttä voidaan merkittävästi parantaa vahvistamalla tämä käytäntö lainsäädännön keinoin.

 

Tiedotteen lintulaji ruotsiksi: ringduva (sepelkyyhky)

 

VALOKUVA nuoresta sepelkyyhkystä vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Pertti Rasp) mainittava

 

LISÄTIETOJA

lintuvesiasiantuntija Heikki Helle, p. 010 406 6209, heikki.helle(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry


Alkuperäinen tiedote https://www.birdlife.fi/tiedote-20240809/

Posted in Birdlife, Uutiset.