Miljoona atlashavaintoa!
Suomen neljäs lintuatlas saavutti merkittävän rajapyykin 2.11., kun atlakseen ilmoitettujen havaintojen määrä ylitti miljoonan rajan. Kiitos tästä huikeasta saavutuksesta kaikille havaintojaan kirjanneille!
Miljoonan havainnon raja saavutettiin, kun atlakseen päivittyi harrastajien vastikään tallentamia havaintoja sekä aikaviiveen jälkeen Tiirasta vapautuneita salattuja havaintoja.
Apus saavutti lintuatlaksen tavoitteen
Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry saavutti 15 atlasruudullaan 15.11. ensimmäisenä lintuyhdistyksenä eteläisen Suomen lintuatlastavoitteen, jonka mukaan kaikki atlasruudut tulee olla vähintään tyydyttävästi selvitetty. Onnittelut apuslaisille!
Myös muissa lintuyhdistyksissä on ahkeroitu. Harrastajat ja yhdistysaktiivit ovat syksyllä tallentaneet tämän ja viime vuoden kesiltä atlashavaintoja, minkä seurauksena atlaksen havaintomäärä on jo yli 1 003 300. Alkusyksyyn verrattuna 20 lintuyhdistystä 28 yhdistyksestä on nostanut vähintään tyydyttävästi tutkittujen atlasruutujen osuuttaan. Erityisen suuret harppaukset otettiin Apuksen lisäksi Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Lohjalla, Kymenlaaksossa, Kainuussa ja Etelä-Savossa, joissa tavoitteen mukaisten atlasruutujen osuus nousi yli viisi prosenttiyksikköä. Hieno saavutus! Lisäksi lähes kaikissa yhdistyksissä on tehty muita selvitysasteiden nostoja (esim. satunnainen -> välttävä).
Tilanteen kohentumiseen voi vaikuttaa yksittäistenkin harrastajien havahtuminen ilmoittamaan atlashavaintonsa. Kannattaa muistuttaa retkikavereita havaintojen ja pesimävarmuusindeksien tallentamisesta. Voit myös kysellä tutuilta lintutietoja ja tallentaa ne heidän puolestaan.
Valmistaudu ensi vuoteen
Kolmantena atlasvuonna 2024 on yhä painokkaammin suunnattava atlaksen katvealueille. Lapissa atlas ei ole edennyt yhtä ripeästi kuin muualla. Atlaskoordinaattorit selvittävät mahdollisuuksia järjestää Lappiin autoretkiä. Myös esimerkiksi Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Kainuussa ja saaristossa on laajoja heikosti tutkittuja alueita. Olisiko sinulla mahdollisuus suunnata tällaiselle alueelle atlasretkelle? Valitse retkikohde tulospalvelun avulla: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid.
Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/