Lintuatlaksen tilanne kohenee kesän jäljiltä yhä, kun harrastajat tallentavat ja tarkistavat atlashavaintojaan. Eteläisen Suomen atlasruuduista 76 % on tavoitteessa eli vähintään tyydyttäviä. Viimeistä atlasvuotta 2025 suunnitellaan parhaillaan, joten atlastilanteen on hyvä olla ajan tasalla. Jos sinulla on tallentamattomia atlashavaintoja, toimi pian!
Lähtisitkö Lappiin 2025?
Lapin atlastilanne on haastava. Kannustamme kaikkia Lapissa kesällä käyneitä tallentamaan sieltä havaintonsa, kuten laulavan järripeipon, varoittelevan pajulinnun tai mustaviklon, laulujoutsenparin jne. Mieti myös, voisitko lähteä ensi kesänä Lappiin tutkimaan vajaita atlasruutuja. Lapissa atlasruudun nostaminen tyydyttäväksi ei edellytä koko ruudun koluamista. Karkeasti ruudun alasta viidesosa voi riittää, jos monista lajeista saa todennäköisen pesinnän havainnon (havainto kahdelta päivältä tai esim. varoittelevasta linnusta) ja lisäksi useista lajeista varman pesinnän. Esimerkkejä jo tyydyttävistä ruuduista ja vielä vajaasta ruudusta (pvs = pesimävarmuussumma):
Utsjoki Karpulivaara, tyydyttävä (pvs 94), 41 lajia: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid/772:352
Kittilä Siukatanvuoma, tyydyttävä (pvs 91), 45 lajia: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid/756:341
Inari Vaulo, välttävä (pvs 80), 48 lajia: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid/758:348
Viimeisellä ruudulla usealla tavallisella lajilla on pesimävarmuusindeksi 2 tai 3. Nostopotentiaalia siis on. Jatkossa kannattaa käydä samoilla paikoilla kahtena päivänä ja kuitata lajeista kahden päivän havainnot (indeksi 4 tai 5). Kun lisäksi saa varmistettua joistakin lajeista pesinnän vaikkapa ruokaa kantavasta emosta, ruutu nousee helposti tyydyttäväksi.
Lapin suurruutujen atlasruutujen priorisointi päivitetty
Lapissa kaikkia atlasruutuja ei tarvitse selvittää, vaan tyydyttäviksi pitäisi saada 75 % atlasruuduista per 50 × 50 km suurruutu. Mitkä atlasruudut tutkitaan? Ehdotus priorisoiduista atlasruuduista on päivitetty sivulle: https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/. Priorisoituja atlasruutuja on enää 321 (38 % suurruutujen atlasruuduista). Priorisointi tarkistetaan vuodenvaihteessa, sillä Lapista tallennetaan vielä atlashavaintoja.
Muita uutuuksia:
Atlaskaudella vielä laskemattomat vakiolinjat (85 kpl) on päivitetty sivulle: https://lintuatlas.fi/alueet/. Vakiolinjan laskeminen hyödyttää myös lintuatlasta. Linjoja ei voi vielä varata vuodelle 2025.
Atlaksen tulospalvelun havainnoijatilasto (https://tulokset.lintuatlas.fi/observers) laajennettiin näyttämään 1000 nimeä yhdistysten alueilta ja koko maasta (aiemmin 100). Tilasto koskee Lajitietokeskukseen tallennettuja havaintoja.
Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:
https://lintuatlas.fi/ sekä https://www.birdlife.fi/lintuatlas/
Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.fi/
Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.
Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:
https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/
https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/
Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:
https://lintuatlas.fi/indeksit/ sekä https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/
Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:
https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid
Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/