Valtakunnallinen atlastiedote 18 18.9.2024

Syksyn myötä lintujen pesimäkausi on ohi. Nyt kannattaa viipymättä tallentaa kesän atlashavaintosi, jos niitä on vielä ilmoittamatta. Muistathan, että myös aiemmilta atlasvuosilta 2022 ja 2023 unohtuneita havaintoja kannattaa edelleen tallentaa atlakseen. On tärkeää saada ajantasaisin käsitys atlaksen tilanteesta, kun valmistaudumme ensi vuoteen ja atlaksen viimeiseen maastokauteen.

Kannattaa myös tarkistaa oman ja muiden lintuyhdistysten tilanteet atlaksen tulospalvelun yhdistyssivun kautta: https://tulokset.lintuatlas.fi/society. Kävitkö kesällä jollakin ruudulla, joka ei ole vielä tyydyttävästi selvitetty? Tarkista ruudun puutelista, löytyykö havainnoistasi ruudun tietoihin täydennystä. Tai tunnetko jonkun ruudulla asuvan tai liikkuvan henkilön, jolta voisit kysellä havaintoja? Kaikki luotettavat tiedonmurut kannattaa hyödyntää, sillä se helpottaa viimeisen vuoden atlastyötä.

Eikö joku havaintosi näy tulospalvelussa? Lintuatlaksen tulospalvelussa tiettyjen arkaluontoisten lajien tietoja on karkeistettu ja osittain salattu lajien suojelemiseksi. Kaikki ilmoitetut havainnot tulevat kuitenkin lintuatlashankkeen käyttöön. Lisäksi Tiiran kautta kirjatut havainnot, jotka on salattu Tiirassa, tulevat atlaksen tuloksiin kolmen kuukauden viiveellä. Lue lisää: https://lintuatlas.fi/sensitiiviset/

 

Atlaksen tilanne

Atlashavaintojen määrä ylitti 1,5 miljoonan rajan noin 11.9.! Eteläisen Suomen atlasruuduista 76 % on nyt tavoitteessa eli vähintään tyydyttävästi selvitetty (helmikuussa oli 55 %). Jo yksitoista yhdistystä on selvittänyt alueensa atlasruudut kokonaan tai lähes kokonaan tavoitteen mukaisesti. Loppujen yhdistysten osalta moni hyötyisi naapuriavusta, jonka ohjaaminen on viimeisen atlasvuoden tärkeitä tehtäviä. Lapin 44 suurruudusta (50 × 50 km) vasta yksi on tavoitteessa eli suurruudun atlasruuduista kolme neljäsosaa on tyydyttävästi selvitetty. Jos tunnet Lapissa asuvia tai vaeltaneita henkilöitä, kysele heiltä lintuhavaintoja atlakseen!

Tekemistä siis riittää viimeiselle atlasvuodelle. Pohjois-Karjalassa, Kainuussa, maan keskiosissa, saaristossa ja Lapissa on yhä katvealueita. Ne ovat kuitenkin pienentyneet. Kannattaakin muistaa, että lintuatlas on tänä vuonna edennyt selvästi. Monen atlasruudun tilanne on nyt nostettu lähes tyydyttäväksi. Lapissa lukuisia atlasruutuja on ahkeroitu tyydyttäviksi, vaikka suurruudut eivät ole vielä tavoitteessa. Nollaruutuja on 50 vähemmän kuin helmikuussa. Kiritään hyvää atlastahtia ja pesimälinnustomme levinneisyyden päivitystä. Kiitos tähänastisesta atlastyöstä!

 

Lisätietoa ympäristöministeriön rahoittamasta lintuatlaksesta Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen ja BirdLife Suomen sivuilla:

https://lintuatlas.fi/   sekä   https://www.birdlife.fi/lintuatlas/

Lintuatlaksen tulospalvelu (lajit, ruudut, yhdistykset, havainnoijat): https://tulokset.lintuatlas.fi/

Lappi: https://tulokset.lintuatlas.fi/society/lappi, https://lintuatlas.fi/lapin-priorisoinnit/ sekä Lapin retkeily: https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/lapin-suurruutujen-retkeily/.

Lintuatlashavainnot ilmoitetaan Luomuksen tai BirdLifen havaintopalveluihin. Lisätietoa:

https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/atlashavainnot-tiiraan/

https://lintuatlas.fi/havaintojen-tallentaminen/

Osallistu ilmoittamalla lintuhavaintosi ja merkitsemällä havaintoon pesimävarmuusindeksi. Indeksit:

https://lintuatlas.fi/indeksit/   sekä   https://www.birdlife.fi/suojelu/seuranta/lintuatlas/ohjeita/

Lintuatlasruudut, valitse karttataso ”Atlasruudukko” ja halutessasi ”Lintuatlasruudut yhdistyksittäin”:

https://laji.fi/map. Tai tulospalvelussa Ruudut: https://tulokset.lintuatlas.fi/grid

Lisätietoa mm. pesimävarmuussummasta ja selvitysasteesta: https://lintuatlas.fi/materiaalia/

 

 

Posted in Atlas-tiedotteet, Birdlife, Luomus, Uutiset.